OVER

Freestyle Voetbal

Wat is freestyle voetbal?

Freestyle voetbal is een sport en kunstvorm waarin een freestyler trucs met de bal uitvoert, meestal vanuit het hooghouden. Freestyle voetbal is net als pannavoetbal, freerunning en breakdance onderdeel van de urban sport en arts cultuur.

Binnen freestyle voetbal zijn er eindeloze mogelijkheden aan trucs die je met de bal kan oefenen. De bekendste trucs binnen freestyle voetbal zijn het ‘rondje om de wereld’, de bal in de nek leggen en de bal balanceren op de zolen van je voet.

Freestyle voetbal kan worden onderscheiden in drie belangrijke stijlen. De eerste stijl zijn de lowers, dit zijn alle freestyle voetbal trucs uitgevoerd vanuit het staand hooghouden. De tweede stijl zijn de uppersdit zijn alle freestyle voetbal trucs uitgevoerd met het bovenlichaam. De laatste stijl zijn de sitdownsdit zijn alle freestyle voetbal trucs uitgevoerd vanuit het zittend hooghouden.

In de foto hierboven balanceren Hermen en Tim de bal op de zool van hun voet.

Geschiedenis van freestyle voetbal

Er is geen exacte datum waarop freestyle voetbal is ontstaan. Wat wij wel van freestyle voetbal weten is dat er al bepaalde trucs werden uitgevoerd in circusacts al meer dan honderd jaar geleden. Daarnaast is er door voetballers zoals Maradona met zijn bekende ‘Live is life’ warming-up en Ronaldinho veel aandacht gekomen voor het skills aspect van voetbal. Mede door de opkomst van het internet en YouTube zijn veel straatvoetballers uit de jaren ‘2000 video’s gaan uploaden met hun skills. Dit brengt een domino-effect teweeg waarin steeds meer jongeren hun skills met de bal met elkaar gaan delen in de beginjaren van social media.

Ook beginnen grote merken zoals Nike steeds meer skillvolle voetballers en straatvoetballers te gebruiken in hun commercials, wat zorgt voor nog meer aandacht voor onze toekomstige sport en kunstvorm. 

Freestylers en straatvoetballers zoals Soufiane Touzani, Edward van Gils en Issy Hitmain (bedenker van de Akka 3000) breken door met hun straat- en freestyle voetbal skills in de beginjaren ‘2000. Zo werd de eerste video van Soufiane Touzani miljoenen keer gekeken op YouTube.

Hiermee kunnen we eigenlijk concluderen dat freestyle voetbal zich echt tot een sport heeft ontwikkeld in de beginjaren van de 21e eeuw. 

Hierboven is de eerste freestyle video van soufiane touzani te zien (2002)

Hoe start je met freestyle voetbal?

Het mooie van freestyle voetbal is dat het geen handleiding heeft die je hoeft te volgen. Freestyle voetbal draait om je eigen weg met de bal te vinden. Natuurlijk kan het wel van pas komen om een basis op te bouwen in freestyle voetbal voordat je zelf trucs gaat verzinnen.

Om te starten met freestyle voetbal is het daarom handig om goed te leren hooghouden. Om hooghouden gemakkelijk en snel te kunnen leren hebben wij een tutorial opgenomen met freestyler Mike die je precies uitlegt hoe je het beste kan leren hooghouden.

Wil je meer tutorials ontvangen van trucjes zoals het ‘rondje om de wereld’ of hoe je bijvoorbeeld een bal in de nek kan leren leggen? Abonneer dan op ons YouTube kanaal en bekijk onze andere 22 openbare tutorials.

Leer in deze video hoe je moet hooghouden!

wat maakt freestyle voetbal zo speciaal?

De slogan van freestyle voetbal is niet voor niks ‘All you need is a ball’. Om te kunnen freestylen heb je alleen maar een bal nodig en je kan aan de slag. Er is niemand die je vertelt wat je moet oefenen, wanneer je moet trainen en hoe lang je dat moet doen! Je bepaalt het helemaal zelf. Dat is niet alleen de kracht van freestyle voetbal, maar juist ook de kracht van de gehele urban sport cultuur!

Doordat je zelf bepaald welke trucs je oefent in freestyle voetbal is er veel vrijheid en ruimte om te experimenteren. Hierdoor creëert langzamerhand elke freestyler zijn eigen stijl. Voor veel freestylers is freestyle voetbal namelijk ook een manier om zichzelf te uiten met de bal als middel. Dit is mede waarom freestyle voetbal ook wordt gezien als een dynamische kunstvorm.

 Dagelijks worden er nog steeds enorm veel nieuwe trucs en combinaties bedacht en worden de grenzen van freestyle voetbal elke dag weer verlegd. 

Van driedubbele rondjes om de wereld, tot aan de bal vangen uit een backflip. Alles is mogelijk in onze sport en kunstvorm. 

Hierboven is te zien hoe hermen de bal op zijn zool balanceert op de rug van mike.

play your way